Petter Thoen


Petter Thoen

Produktnr: 10266

Fortfarande i lager

  • Originallitografi
  • Tavlans storlek inkl. ram ca:  45 x 55 cm
  • Signerad
  • Upplaga: 290 ex

Petter Thoen (född 1943)


Petter Thoens bilder glider rakt in i det som konsthistorien definierar som Popkonst eller Pop-Art. Denna konstriktning växte fram i USA under 1950- och 60-talet. Konstnärerna tog utgångspunkt i det som var populärt i tiden och gjorde konst av det. Detta kunde vara allt från tecknade serier och fotografier av pop-idoler, till läskburkar och hamburgare. Objekten togs bort från den miljö man vanligtvis såg dem i och placerades i otraditionella och överraskande former.

Den engelska konstnären Richard Hamilton använde tidningsurklipp i sina bilder, medan amerikanen Roy Lichtenstein använde sig av serieteckningens formspråk i sina.
Det är här Petter Thoens bilder kommer in. Som Lichtenstein lånar Thoen det visuella språket, motiven och tekniken från serieteckningens värld och omformar det till ett eget konstnärligt uttryck. Petter Thoen och popkonstnärerna ifrågasätter konsten – vad är egentligen konst?
Måste något vara unikt för att kallas konst?

På 1960-talet ritade Thoen omslag till magasin som Stålmannen, Läderlappen, Hjälp, En rolig halvtimma och många andra. Han finns representerad på Nordiska museet. Petter Thoen föddes i Norge men bor och är verksam i Sverige.

Utforska denna kategori: Hammarby Konsthandel